Vragen
Vragen & Antwoorden over borstvoeding
Wordt een lactatiekundige vergoed?
Ja. In hoeverre lactatiekundige zorg binnen je verzekering valt, kun je controleren op: www.zorgwijzer.nl/vergoeding/lactatiekundige
Wat doet een lactatiekundige?
Een lactatiekundige is een gediplomeerd deskundige op het gebied van borstvoeding. Zij begeleidt moeders bij alle aspecten van borstvoeding en geeft hulp en advies.
Wanneer schakel ik een lactatiekundige in?
Voor al je vragen over borstvoeding kun je bij een lactatiekundige terecht. Borstvoedingsorganisaties kunnen je ook heel goed op weg helpen.
Hoe leg ik mijn kindje goed aan?
Goed aanleggen is het allerbelangrijkste wanneer je borstvoeding wilt geven. Een cursus in de zwangerschap kan je helpen om goed voorbereid aan de kraamweek te beginnen. Goed aanleggen begint met een grote hap van de baby. Niet alleen de tepel, maar een groot deel van de tepelhof verdwijnt in het mondje van de baby. Zo komt de top van de tepel achterin de mond terecht waar het zuigreflex van de baby zich bevindt.
Voeden op verzoek of voeden op de klok?
Voeden op verzoek heeft zeker de voorkeur. Een baby is er op gebouwd om zelf aan te kunnen geven wanneer hij honger heeft en hoeveel hij wil drinken. Ook wij eten niet standaard elke 3 uur hetzelfde. Een baby wakker maken voor de voeding leidt meestal tot minder goed drinken. Wanneer een baby goed uitgeslapen is en zelf wakker wordt van de honger, zal hij beter drinken. Ook voedingen uitstellen door bijvoorbeeld het gebruik van een fopspeen heeft niet de voorkeur. Baby’s worden door het zuigen op de speen moe en drinken vervolgens minder goed aan de borst.
Hoe vaak moet ik mijn kindje aanleggen?
Elke baby is uniek en elke moeder is uniek. Daarom kan de hoeveelheid voedingen van moeder tot moeder erg verschillen. Vanaf de geboorte wordt aangeraden ongeveer 8-12 keer per 24 uur te voeden. De eerste melk, colostrum, wordt in kleine hoeveelheden aangemaakt en de baby heeft een klein maagje waar maar een paar milliliter melk in past. Daarom moet een baby vaak drinken om aan voldoende voeding te komen. Ook voor het op gang komen van de borstvoeding is vaak voeden erg belangrijk. Zo krijgen je borsten een seintje dat de melkproductie op gang gebracht moet worden. Binnen de kraamweek houdt de kraamverzorgster in de gaten of je kindje voldoende drinkt. Aan het einde van de kraamweek zijn het aantal voedingen vaak tussen de 6-10 keer per 24 uur. Maar ook hier geldt, jouw kindje is uniek.
Hoe voorkom ik het krijgen van kloven?
De tepel heeft kans om beschadigd te raken wanneer deze niet helemaal achter in de mond van de baby ligt. Het topje gaat dan schuren tegen het gehemelte van de baby, dit geeft pijn en kloven. Om de tepel zo ver mogelijk achter in de mond van de baby te krijgen, moet de baby een grote hap nemen. Alsof hij een broodje hamburger eet. De kraamverzorgster of verpleegkundige kan je laten zien hoe een baby goed aanhapt. Wanneer je toch problemen ervaart, laat dan een lactatiekundige meekijken.
Hoe moet ik spruw behandelen?
Spruw is een schimmelinfectie die bij baby’s helaas vaak voorkomt en zich uit in witte vlekjes in de mond en/of op de lipjes. Spruw gaat niet vanzelf over. Laat een deskundige beoordelen of er echt sprake is van spruw. Wanneer dit het geval is, dienen zowel moeder als baby behandeld te worden met anti-schimmel zalf. Dit is alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Belangrijk is om zowel het mondje van de baby, als de tepel van de moeder te behandelen. Anders is de kans groot dat jullie elkaar blijven besmetten.
Wat moet ik doen bij een borstontsteking?
Een borstontsteking is te herkennen aan één of meerdere warme, rode, pijnlijke en/of harde plekken in de borst. Deze plekken kunnen overal in de borst voorkomen. Meestal veroorzaakt door onvoldoende legen van de borst of knellende beha. Vaak ervaren moeders klachten als koorts en een grieperig gevoel. Belangrijk is om de borst goed leeg te maken, maak de borst warm voor de voeding met bijvoorbeeld een kruik, masseer de borst en laat je kindje drinken. Check na de voeding met de hand of kolfapparaat of de borst goed leeg is. De pijnlijke plek kun je nu het beste ongeveer 15 minuten koelen. Mochten de klachten na 24 uur niet verbeteren, neem dan gerust contact op of raadpleeg je huisarts.
Welke kolf kan ik het beste gebruiken als ik weer ga werken?
Welke kolf geschikt is voor op je werk hangt helemaal van jouw persoonlijke situatie af. De ene moeder kan zich heel goed redden met een handkolf, de andere gebruikt liever een elektrische kolf. Ik sta je graag te woord om jou persoonlijk advies te geven.
Hoe bewaar ik moedermelk?
Vers gekolfde moedermelk mag 5-10 uur op kamertemperatuur worden bewaard. Wanneer je weet dat je kindje de afgekolfde melk binnen een aantal uren gaat drinken, kun je deze op kamertemperatuur bewaren, zo hoeft de melk nog maar minimaal opgewarmt te worden. Des te minder temperatuurverschillen, des te beter. Melk wat langer bewaard moet worden, bewaar je bij voorkeur achterin de koelkast. Daar blijft het tot 5 dagen goed. Vries melk dat voor langere periode moet blijven bewaard bij voorkeur zo snel mogelijk in, in elk geval binnen 24 uur.
Hoe moet ik moedermelk opwarmen?
Moedermelk bevat ‘levende’ stoffen die slecht tegen hoge temperaturen kunnen. Warm moedermelk daarom altijd ‘au bain marie’ op tot 35 graden. Dit voelt hand-warm.
Mijn ontdooide moedermelk ruikt zepig, kan dit kwaad?
Melk uit de vriezer kan zepig ruiken en smaken, dit kan geen kwaad voor je kindje. De meeste kinderen drinken dit zonder problemen op. Merk je dat je kindje hier toch op reageert, probeer dan zo veel mogelijk vers gekolfde melk te geven in de fles.
Hoeveel melk moet ik meegeven naar de oppas?
Dit is per kind verschillend en dus echt uitproberen. De meeste baby’s drinken minder melk uit de fles dan uit de borst. Dit halen ze dan weer in wanneer moeder aan het einde van een (werk)dag weer thuiskomt. Dit is heel normaal gedrag voor een baby. De gemiddelde maaginhoud van een baby rond 3 maanden is 150 cc. Maar wanneer jouw kindje in de fles 100 cc wil drinken of misschien 200 cc, is dit helemaal prima. Je kindje kan heel goed zelf aangeven waar hij/zij behoefte aan heeft.
Wanneer moet ik beginnen met oefenen met een flesje?
Wanneer je graag wilt dat je kindje ook gewend raakt aan het drinken uit de fles, is het verstandig dit rond 4-6 weken te starten. Een aantal keren per week geef je afgekolfde moedermelk uit een flesje. Zo went je kindje aan het drinken uit een fles en verloopt de overgang bij 3 maanden bij de oppas makkelijker.
Kan ik een fopspeen gebruiken in combinatie met borstvoeding?
In eerste instantie liever niet. Het gebruik van een fopspeen leidt meestal tot minder goed drinken aan de borst. De manier van zuigen aan een speen is anders dan drinken aan de borst. Maar het grootste effect komt door het uitstellen van voedingen. Wanneer een baby onrustig is, gaat huilen en graag aan de borst wil en gesust wordt met een fopspeen, zal het vervolgens vermoeid in slaap vallen. Dit leit tot minder goed drinken aan de borst.
Waar kan ik terecht als ik een klacht heb?
Wanneer je een klacht hebt, hoor ik dit graag. Ik ga graag met je in gesprek over een passende oplossing. Wanneer je klacht onbeantwoord blijft, kun je terecht bij de NVL. Via https://www.nvlborstvoeding.nl/ouders/klachtenprocedure vindt je hierover meer informatie.